Pages

Thursday, December 22, 2005

Keputusan PMR 2005 bagaikan suatu keajaiban

Hari ini telah diumumkan keputusan PMR. Seperti yang diduga daripada awal-awal lagi satu keputusan yang akan menutup mulut pengkritik pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeri diumumkan. Keputusan diumumkan lebih baik dan cemerlang daripada tahun lepas. Apakah ini benar satu realiti atau satu mimpi di siang hari.

Keputusan ini diperkuatkan dengan hujah bahawa adanya satu pakar pemantau.

Petikan Utusan Malaysia

``Keputusan PMR kali ini diperoleh melalui proses penetapan standard yang dihadiri oleh dua pakar dari United Kingdom dan Australia iaitu Dr. Anthony Dawson, pakar pengukuran Sains dan Matematik serta Peter Congdon, pakar Pengukuran Pendidikan,'' katanya.
Dawson adalah dari Cambridge International Examination (CIE) United Kingdom sementara Congdon, pakar dari Victorian Curriculum and Assessment Authority (VCAA) Australia.
Calon PMR tahun ini adalah kumpulan pertama yang menduduki mata pelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris untuk tingkatan satu hingga tingkatan tiga.

1 comment:

cici said...

Benarkah satu kejaiban atau keajaiban yang direka untuk menutup kelemahan. Cuba kita kaji sebenar-benarnya kebenaran kenyataan itu.